Kopecky sprint overtuigend naar derde tricolore

25 juni 2023

In de Ambachtenstraat in Izegem beslistte een sprint over de nieuwe Belgisch kampioene bij de vrouwen. Topfavoriete Kopecky sprintte het peloton uit haar wiel en snelde naar haar derde Belgische titel. Ze haalde het voor Marthe Goossens en Kelly Druyts.

Het was onder een stralend blauwe hemel dat de vrouwen om 10.30u aan hun BK in Izegem begonnen. 134,2 km in en rond Izegem over in het algemeen vlakke wegen waren het decor in de zoektocht naar de opvolgster van Kim de Baat.

De wedstrijd bij de vrouwen brak pas helemaal open op het lokale circuit. Op 50 km van de streep passeerde het peloton nog in gesloten slagorde, maar op de lokale lus regende het aanvallen. Achteraan in het peloton stond de deur dan ook wagenwijd open.

Op 33 km van de streep ging Mieke Docx (Lotto Dstny Ladies) versnellen, samen met thuisrijdster Justine Ghekiere (AG Insurance – Soudal Quick-Step Team). Ook Kopecky (Team SD Worx) ging zich in de debatten mengen. De Belgische leading lady versnelde, maar kon op haar beurt niet weggeraken. Op iets minder dan 30 km van de streep was het opnieuw Ghekiere die haar kans waagde. Ze kreeg het gezelschap van Sanne Cant (Fenix-Deceuninck). Ook die aanval was een maat voor niets.

Dat Kopecky de koers hard wilde maken, bleek snel. Ze bleef bedrijvig, maar noch Cant, noch Ghekiere liet de topfavoriete rijden. Wie met het oog op de laatste ronde wel wist weg te rijden, was Nathalie Bex (Duolar-Chevalmeire). Toch kreeg ook zij geen vrijgeleide. Een grote groep ging zo de ultieme finale in.

Het was Sanne Cant die solo de oversteek naar de kopgroep maakte en vooraan kwam aansluiten. Op iets minder dan 10 km van de streep was het Lone Meertens (AG Insurance – Soudal Quick-Step Team) die de oversteek naar de kopgroep probeerde te maken. Als reactie daarop versnelde ook Kopecky in het peloton. De favoriete reed met Ghekiere en De Wilde (Fenix – Deceuninck) in haar wiel het gat met de kopgroep dicht.

Met nog zo’n 7 km te gaan was het Demey die met, opnieuw, Ghekiere versnelde, maar Fenix-Deceuninck zette de scheve situatie opnieuw recht. Een beslissende sprint leek in de maak. In die sprint werd Kopecky de kop op gedrongen. De topfavoriete sprintte iedereen uit het wiel en pakte overtuigend haar derde nationale titel. Ze haalde het voor Marthe Goossens, die op haar beurt de beste U23-renster was, en Kelly Druyts.