Toerisme

Izegem, de ‘Pekkerstad’, is een levendige stad met een bijzonder rijk industrieel verleden. Dat dankt de stad aan de borstel- en schoeiselnijverheid, die nog nazindert in de erfgoedsite Eperon d’Or. Ook vandaag valt er heel wat te beleven. Dorst zal je er niet lijden dankzij de vele cafeetjes en brouwerijen.

De Pekkerstad is een naam die enerzijds verwijst naar de historische achtergrond van de schoen- en borstelnijverheden, maar ook naar de bloeiende horecacultuur. ‘Pekken’ is dialect voor ‘blijven hangen’, en dat kan perfect in de vele gezellige stekjes. Van oerdegelijke bruine kroeg tot gedistingeerd sterrenrestaurant: Izegem heeft het allemaal.

Eperon d’Or

Deze industriële erfgoedsite is een parel van art-deco-architectuur. Het gebouw dateert uit de jaren 1930, werd minutieus gerestaureerd en herbergt tegenwoordig de schoen- en borstelcollecties van pekkersstad Izegem. Je beleeft er het rijke industriële verleden van de stad met al je zintuigen. In Eperon d’Or kan je bovendien nog tot september 2024 naar de ‘Sneaker Gold Expo’, een tijdelijke tentoonstelling met internationale allures.

Provinciedomein Wallemote-Wolvenhof

Het domein bestaat uit de parken van de kastelen Wallemote en Wolvenhof en is 25 hectare groot. Bij kasteel Wallemote is een speelplek ingericht voor kinderen van 2 tot 6 jaar in het thema ‘Belle en het Beest’. Daarnaast is er ook een speelbos en natuurspeelterrein met wilgenhutten, speelbulten, een amfitheater, hangbrug, kabelbaan en avonturenpad.

Bierkasteel Vanhonsebrouck

Dit is het perfecte voorbeeld van een geslaagd huwelijk tussen traditie en innovatie. Het bezoekerscentrum, de brasserie, de brouwerijshop en de prachtige locatie voor conferenties en evenementen maken van het Bierkasteel een populaire trekpleister in West-Vlaanderen.

Kasteel Blauwhuis

Dit kasteel is een imposant gebouw aan het kanaal Roeselare-Leie in Izegem. Het ruim elf hectare grote park is samen met het kasteel een beschermd stadszicht. Het Blauwhuis is een neoclassicistisch kasteel omgeven door een wal en een charmant Engels park.

Rhodesgoed

Het domein is een jong bos van 40 hectare groot. Rhodesgoed telt al een rijke verzameling dieren en planten. De afwisseling van bos, poelen, open en bloemrijke weilanden trekt verschillende soorten vogels en amfibieën aan. De Rhodebeek, die meandert door het gebied, brengt extra leven in de brouwerij. Na een wandeling in het domein kun je nog even nagenieten op het terras van Brasserie Rhodesgoed.

Brouwerij D’Oude Maalderij

Deze brouwerij is jong, maar draagt tradities hoog in het vaandel. Tot op vandaag blijft D’Oude Maalderij oprecht en eerlijk de aloude traditie en meesterlijke kunst van het brouwen beoefenen. Enkel door het gebruik van authentieke producten worden stap per stap nieuwe, zuivere en ongerepte bieren gecreëerd. Het eetcafé The Mash serveert klassieke Vlaamse gerechten in een decor van lang vervlogen tijden. 

Openluchtzwembad

In de zomer is het openluchtzwembad dé trekpleister bij uitstek. Het bad is omringd door een ligweide en uitgerust met glijbanen, springplanken en speelelementen.